luni, 11 iunie 2012

"UNUL DINTRE NOI"


PETITIA
Bazata pe reflexiuni profunde, tinand cont de schema ceruta de Comisie, sub rezerva unor imbunatatiri in extremis, petitia este formulata dupa cum urmeaza:

TITLUL: UNUL DINTRE NOI. Demnitate si drepturi ale omului de la conceptie.

SUBIECTUL: protectie juridica explicita a demnitatii si dreptului la viata al fiecarei fiinte umane de la conceptie, in domeniile de competenta ale UE, in care o astfel de protectie este de o importanta deosebita.

DESCRIEREA OBIECTIVELOR: aplicarea in dreptul european  a principiului indicat de sentinta Curtii Europeene de Justitie in cazul Brustlec versus Greenpeace privind demnitatea umana si dreptul la viata din momentul conceperii. Coerenta trebuie sa fie ghidul actiunilor Uniunii Europene in toate sectoarele competentei sale, in care viata embrionului uman este in pericol, introducand limitari ale finantarii activitatilor care implica distrugerea embrionilor umani in domeniile cercetarii, ajutorului de dezvoltare si sanatatii publice.

DISPOZITIILE TRATATELOR CONSIDERATE RELEVANTE:

 - art. 2 TUE (Tratatul Uniunii Europene) (fundamentul si scopurile Uniunii): demnitatea umana, egalitatea, drepturile omului;

- art. 1 si 2 din Carta Drepturilor Fundamentale (demnitatea  umana, dreptul la viata);

 - art. 17 TUE ( sarcini generale ale Comisiei: promovarea intereselor generale ale Uniunii; propunerea unor initiative adecvate acestui scop, monitorizarea implementarii tratatelor si legilor UE, organizarea programelor, initierea unui proces de planificare pe termen lung a Uniunii);


- art. 4,  paragrafele 3 si  4 TFUE (sarcinile UE  in domeniul dezvoltarii tehnologiei, dezvoltarii ajutorului umanitar);

- art. 168 TFEU (cooperarea EU in domeniile cercetarii, dezvoltarii si exemplificarii tehnologice cu tari terte si organizatii internationale);

- art. 180 si 182  TFUE (adoptarea prin procedura legislativa ordinara a programelor multianuale de cercetare);

- art. 209 si 210 TFUE (adoptarea legislativa de programe multianuale in domeniul dezvoltarii cooperarii);

- art. 322 TFUE (adoptarea prin procedura legislativa ordinara a regulilor financiare aplicabile bugetului general).


Varianta in limba italiana

sâmbătă, 9 iunie 2012

PRIMAVARA VIETII IN ROMANIA SI EUROPA (2)


Consiliul Pontifical Pentru Viata  sustine initiativa cetateneasca europeana "Unul dintre noi" si spera ca prin semnare petitia "Unul dintre noi" sa determine o "mobilizare generala" a tuturor celor care sustin viata, dupa cum Fericitul Ioan Paul al II-lea a cerut in enciclica Evangelium Vitae. 

Aceasta initiativa nu poate schimba legile statelor EU  legate de dreptul la viata, dar pune in discutie publica si poate cere  institutiilor Uniunii Europene  sa se comporte "in mod coerent cu principiul demnitatii egale a fiecarei fiinte umane din momentul conceptiei, in fiecare activitate pe care o organizeaza in mod direct", al cercetarii stiintifice, al ajutorului pentru dezvoltare, al sanatatii.

Discutia in jurul acestei prime initiative cetatenesti europene pro-life poate conduce la o "adevarata reinnoire civila si morala in acest timp de criza, neincredere si resemnare", un inceput al afirmarii drepturilor celor care nu au voce.

Pe 20 mai 2012, in aula Paul VI Movimento per la Vita a organizat Life Day 2012, un eveniment de prezentare a initiativei "Unul dintre noi" in cadrul celei de-a 25 editii a concursului pentru tineri "Viitorul Europei este in mainile voastre". Titlul a fost inspirat de cuvintele Fericitului Ioan Paul al II-lea adresate tinerilor. La acest concurs mai bine de 1 000 000 de tineri au participat in decursul anilor  si aproximativ  7000 de tineri au castigat excursia la Parlamentul European.

Toate organizatiile catolice italiene vor sustine cu entuziasm aceasta initiativa si numerosi au fost leaderii prezenti in Aula Paul al VI-lea: Actiunea Catolica, Miscarea Focolara, Communione e Liberazione, Forumul Asociatiei Familiilor, Reinnoirea Carismatica, Calea Neocatecumenala, Franciscanii Imaculatei, Comunitatea Papa Ioan al XXIII-lea, primarul Romei. Cateva dintre ideile exprimate le puteti citi aici.

 Presedintele Movimento per la Vita, Carlo Casini a prezentat in cateva cuvinte Inititiativa si a subliniat:
"Nu sunt suficiente un milion de semnaturi. Nu sunt suficiente 7 natiuni. Dorim sa fim prezenti cu o voce puternica care sa se ridice din toate cele 27 de tari ale Uniunii Europene."


RAI UNO a prezentat evenimentul in emisiunea "A la SUA IMMAGINE" si targetul anuntat a fost de a strange 10  milioane de semnaturi in toate cele 27 de tari ale EU pana la 10 mai 2013. (Web site-ul international este in constructie.)


 Excelenta Sa, Cardinalul Ennio Antonelli, presedintele Consiliului Pontifical pentru Familie, a participat cu "mare bucurie si profunda recunostiinta" la acest eveniment organizat de Movimento per la Vita, care "a actionat cu fidelitate fata de doctrina Bisericii si in acelasi timp cu dedicatie si inteligenta, incercand sa ajunga la rezultatele posibile intr-o situatie culturala si politica dificila....Prin aceasta initiativa, semenea tuturor initiativelor sale, Movimento per la Vita, se adreseaza atat credinciosilor, cat si celor care nu cred, motivand propunerea cu argumente rationale si impartasite de toti oamenii de buna vointa."


Sfantul Parinte Benedict XVI ni s-a adresat la Angelus; vezi de la minutul 8:
http://www.youtube.com/watch?v=uR2UnbdZX84&feature=share
Regina Coeli 20 Mai 2012

Cititi si:
http://www.comece.eu/europeinfos/en/archive/issue150/article/4941.html





 







vineri, 1 iunie 2012

PRIMAVARA VIETII IN ROMANIA SI EUROPA (1)

Cele 21 de Marsuri pentru Viata raspandite pe intreg teritoriul tarii au fost un miracol in contextul celor 55 de ani de genocid, cati au trecut din momentul legalizarii avortului la cerere. Prezenta covarsitor majoritara a participantilor tineri a dovedit ca nici mentalitatea avortiva, dar nici cea contraceptiva a ultimilor 22 de ani, nu au castig total si ca acesti supravietuitori sunt sustinatori ai bataliei pentru viata descrisa de Manifest.

Entuziasmul tinerilor pentru cultura vietii, unica sansa pentru a trai pe deplin inclusiv potentialul propriei vieti,  s-a manisfesta prin marsuri si diverse activitati pro-life, in aceeasi luna martie,  si in Belgia, SlovaciaSpania, in timp ce Irlanda sarbatorea salvarea a 100 000 de copilasi in cei 20 de existenta ai Youth Defence.

Saptamana pentru Viata s-a desfasurat la Parlamentul European intre 26-29 martie 2012 pentru a pregati Prima Initiativa Europeana Cetateneasca "Unul dintre Noi". Organizatii si asociatii pro-life din intreaga Comunitate Europeana si-au exprimat sprijinul pentru aceasta initiativa prin care pune in discutie la Brussels ca o propunere legislativa faptul ca demnitatea si drepturile omului incep din momentul conceptiei.

 Un comitet s-a format sub conducerea profesorului dr. Grégor Puppinck, directorul Centrului European pentru Lege si Justitie si pe 1 aprilie, ziua intrarii in functiune a Tratatului de la Lisabona, a fost inaintata aceasta prima Initiativa Cetateneasca Europeana pro-life, "Unul dintre noi". Alaturi de participanti din 20 de tari din partea Romaniei a semnat reprezentantul Asociatiei "Darul Vietii" Timisoara, ceea ce ne pune in pozitia unei mari responsabilitati cu scop organizatoric. 


A urmat un timp de asteptare a raspunsului Comisiei Europene care trebuia sa analizeze temeinicia acestei initiative democratice, timp in care ne-am familiarizat cu tanara, in spirit si participare, initiativa americana Personhood USA pentru recunoasterea legala a persoanei din momentul conceptiei. O alta batalie curajoasa in EU reprezentand-o initierea unui referendum in favoarea recunoasterii persoanei din momentul conceptiei in Portugalia. La Summit-ul pro-life organizat in chiar Ziua Mamei (5 mai) in Portugalia, participantii, inclusiv din Romania, au semnat Declaratia pro vita de la Lisabona:


 "Noi, impreuna cu organizatiile noastre, suntem angajati in construirea si intarirea unitatii si colaborarii intre grupuri pro-life de pe glob. Credem ca pentru adecvata aparare a dreptului la viata, fiecare fiinta umana, fara exceptie sau compromis, in fiecare stadiu al dezvoltarii trebuie sa fie recunoscuta ca o persoana avand dreptul la viata in legile si constitutiile noastre."


In acest context ne-am bucurat enorm sa aflam pe 11 mai ca petitia "Unul dintre noi" a fost aprobata de Comisia EU. Urmeaza ca un minimum de 1 milion de semnaturi sa fie adunate in minimum 7 tari. Semnaturile pot fi , obtinute atat online, cu programul pus la dispozitie de EU, cat si direct respectand legislatia EU, pe parcursul unui an.


Personhood USA a anuntat cu entuziasm disponibilitatea de a ajuta pe deplin aliatii europeni implicati in intiativa "Unul dintre noi", punandu-le la dispozitie metodologia care ii sustine in batalia desfasurata in SUA, stat cu stat, pentru recunoasterea legala a persoanei umane din momentul zamislirii. Le multumim!